Perbandingan Efektivitas Mengunyah Buah Apel (Malus Sylvestris Mill) dan Buah Semangka (Citrullus Lanatus) Sebagai Self-cleansing Terhadap Perubahan Indeks Debris Pada Siswa Kelas VII SMPN 30 Kota Padang

  • Nadhila Hartari
  • Lendrawati Lendrawati
  • Bambang Ristiono
Keywords: Apple, Watermelon, Debris index

Abstract

Debris is a leftover of food that found on the surface of an individual's teeth. Uncontrolled debris can cause dental caries. Eating fruits that contain fiber and water can reduce debris in the oral cavity, because it can increase salivary secretion during mastication. So that it can help the self-cleansing effect in the mouth. Objective: The purpose of this research was to find out the differences in the effectiveness of chewing apple (Malus sylvestris mill) with watermelon (Citrullus lanatus) as a self-cleansing in decreasing debris index in grade VII students of SMP 30 Kota Padang. Methods: This research used quasi-experimental design with pre and post-test design techniques that used purposive sampling with a 37 samples of people and consisted of two treatment groups. Self-administered questionnaire used to collect the information from respondent. Then, the data was analyzed by computerized analysts. Results: The average debris index before and after chewing apples has decreased by 1.170 with a standard deviation of 0.302. Then, the average debris index before and after chewing the watermelon decreased by 0.612 with a standard deviation of 0.17, according to the Wilcoxon test showed the p value of is 0,000 (p <0.05). Conclusion: There are significant differences from the results of the debris index before and after consuming apples and watermelons in the two treatment groups. In the Mann Whitney test showed a value of p = 0,000 (p <0.05)

 

References

Haida, K. E., Cholil, Aspriyanto, D., Perbandingan Efektivitas Mengunyah Buah Pir Dan Bengkuang Terhadap Penurunan Indeks Plak Tinjauan pada Siswa SDN Gambut 9 Kabupaten Banjar. Dentino (Jur. Ked. Gigi), 2014; II: 24 - 28.

Ningsih, S. U., Restuastuti, T., Endriani, R. J. J. O. M. B. K., Gambaran Pengetahuan dan Sikap Menyikat Gigi pada Siswa-Siswi dalam Mencegah Karies di SDN 005 Bukit Kapur Dumai. Jom FK, 2016; 3: 1-11.

Depkes RI, Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) Nasional. Badan Penelitian dan Pengembangan KesehatanDasar Depkes RI. Jakarta. 2013.

Purnomowati, R. R. D., Arianto, Perbedaan Semangka dan Mentimun Terhadap Indeks Debris Pada Siswa Siswi SMA Tri Sukses Natar Lampung Selatan. Jurnal Analisa Kesehatan, 2016; 5: 511-515

Demattei, R. R., Allen, J., Goss, B. J. T. J. O. S. N., A service-learning project to eliminate barriers to oral care for children with special health care needs. The Journal of School Nursing, 2012; 28: 168-174 https://doi.org/10.1177/1059840511432473

Cahyati, W. H. J. J. K. M., Konsumsi pepaya (Carica papaya) dalam menurunkan debris index. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 2013; 8: 127-136. https://doi.org/10.15294/kemas.v8i2.2636

Marsh, P. D. Dental plaque as a biofilm and a microbial community–implications for health and disease. BMC Oral health, 2006. BioMed Central, S14. doi.org/10.1186/1472-6831-6-S1-S14

Alhamda, S. J. B. K. M., Status kebersihan gigi dan mulut dengan status karies gigi (kajian pada murid kelompok umur 12 tahun di sekolah dasar negeri kota bukittinggi), 2011; 27: 108.

Widayati, N., Faktor Yang Berhubungan Dengan Karies Gigi Pada Anak Usia 4-6 Tahun (Studi Di Tk Ra Bustanussholihin Desa Balun Kecamatan Turi Kabupaten Lamongan). Universitas Airlangga. 2014.

Basuni, C., Putri, D. K. T. J. D. J. K. G., Gambaran indeks kebersihan mulut berdasarkan tingkat pendidikan masyarakat di desa Guntung Ujung Kabupaten Banjar. Dentino (Jur. Ked. Gigi), 2014; 2: 18-23

Sutjipto, C., Wowor, V. N., Kaunang, W. P. J. J. E.-B., Gambaran Tindakan Pemeliharan Kesehatan Gigi Dan Mulut Anak Usia 10–12 Tahun Di SD Kristen Eben Haezar 02 Manado. Jurnal e-Biomedik (eBM), 2013; 1: 697-706.

Marlindayanti, M., Widiati, S., Supartinah, A. J. M. K. G. I., Prediksi Risiko Karies Baru Berdasarkan Konsumsi Pempek pada Anak Usia 1112 Tahun Di Palembang (Tinjauan dengan Cariogram). 2014; 21: 117-121.

Hidayati, S., Suyatmi, D. J. J. K. G., The effect of apple and guava chewing to debris index. Jurnal Kesehatan Gigi, 2016; 3: 41-46. http://dx.doi.org/10.31983/jkg.v3i2.1775

Mandalika, W. C., Wicaksono, D. A., Leman, M. a. J. E.-G., Pengaruh Konsumsi Pepaya (Carica Papaya) Dalam Menurunkan Indeks Debris Pada Anak Usia 10-12 Tahun Di SDN 103 Manado. Jurnal e-GiGi (eG), 2014: 2.

Prasetiowati, L. E. J. J. a. K., Efektifitas Buah Semangka dan Jambu Biji Terhadap Nilai (OHIS) Pada Anak Usia 10-12 Tahun. Jurnal Analis Kesehatan, 2017; 5: 483-489.

Lusnarnera, R., Tendean, L. E., Gunawan, P. N. J. E.-G., Pengaruh konsumsi semangka (Citrullus lanatus) dalam menurunkan indeks debris pada anak usia 8-10 tahun. Jurnal e-GiGi (eG), 2016; 4: 53-58.

Seajima, O. I., Gunawan, P. N. J. E.-G., Pengaruh Konsumsi Apel (Pyrus Malus) Terhadap Indeks Debris Pada Anak Usia 9 Tahun Di SD Katolik St. Theresia Malalayang. Jurnal e-GiGi (eG), 2015; 3: 403-408.

Dalimartha, S., Adrian, F., Khasiat Buah dan Sayur, Jakarta, Penebar Swadaya. 2011.

Nurhayati, S., Hubungan Mengunyah Buah Apel Sebagai Self-Cleansing Effect Dengan Debris Index Pada Siswa Mi Negeri Mulur Kecamatan Bendosari Kabupaten Sukoharjo Tahun 2009. Universitas Negeri Semarang. 2010.

Indriana, T. J. S. J. U., The Relationship Between Salivary Flow Rate and Calcium Ion Secretion in Saliva. 2010; 7: 129-131

Huda, H.H, Aditya G., Praptiningsih R. S., Efektivitas Konsumsi Buah Apel (Pyrus malus) Jenis Fuji Terhadap Skor Plak Gigi dan pH Saliva. Medali Jurnal, 2015; 2: 9-13

Saridewi, M. N, Bahar, M., Anisah., Uji Efektivitas Antibakteri Perasan Jus Buah Nanas (Ananas comosus) Terhadap Pertumbuhan Isolat Bakteri Plak Gigi di Puskesmas Kecamatan Tanah Abang Periode April 2017. Biogenesis, 2017; 5: 104-110 https://doi.org/10.24252/bio.v5i2.3532

Lestari, S., Atmadi, T. A., Hubungan antara kebiasaan konsumsi makanan manis dengan karies gigi anak usia sekolah. Jurnal PDGI, 2016; 65: 55-59

Ramayanti, S., Purnakarya, I. J. J. K. M. A., Peran Makanan Terhadap Kejadian Karies Gigi. Jurnal Kesehatan Masyarakat Andalas, 2013; 7: 89-93.

Published
2021-12-01
How to Cite
Hartari, N., Lendrawati, L., & Ristiono, B. (2021). Perbandingan Efektivitas Mengunyah Buah Apel (Malus Sylvestris Mill) dan Buah Semangka (Citrullus Lanatus) Sebagai Self-cleansing Terhadap Perubahan Indeks Debris Pada Siswa Kelas VII SMPN 30 Kota Padang. Andalas Dental Journal, 9(2), 60-66. https://doi.org/10.25077/adj.v9i2.175

Most read articles by the same author(s)